in je kracht
Maatwerk coachingstrajecten voor medewerkers van Actiefzorg op persoonlijk of professioneel vlak.
Geluk Dichtbij betekent voor Actief Zorg écht luisteren naar waar iemand behoefte aan heeft en daar naar handelen. Actief Zorg wil haar medewerkers dan ook graag, waar nodig, de juiste ondersteuning bieden. De kernwaarden van Actief Zorg; autonomie (zelf kiezen), competentie (zelf doen) en verbondenheid, sluiten dan ook goed aan bij de coaching die door StartKracht gegeven wordt.
Op deze pagina informeren we je over wat coaching is, voor wie coaching is, hoe een coachingstraject en een coachingsgesprek verloopt en wat de effectiviteit van coaching is.
Daarnaast tref je informatie aan over ons als organisatie en maak je kennis met een aantal van onze coaches.
StartKracht - coaching
Bij StartKracht sta jij voorop. Jij bent voor ons geen nummertje, maar een mens met ambities, talenten en vragen. Samen gaan we ervoor zorgen dat je op een persoonlijke, effectieve manier geholpen wordt met de vragen die je hebt.
We kiezen voor een persoonlijke, informele aanpak waarbij je je helemaal thuis voelt bij ons. We gaan niet voor de makkelijke, snelle oplossing. We zorgen dat je goed en duurzaam geholpen wordt met een heldere blik op de toekomst.
Bij StartKracht werken we met een diverse groep coaches met een verscheidenheid aan ervaring en achtergrond. Je mag er van uit gaan dat ze allemaal dezelfde waarden in acht houden.
- We trekken geen conclusies vooraf.
- Je kunt rekenen op onze oprechte en onbevooroordeelde aandacht.
- Jij en jouw belangen staan voorop.
- Je krijgt een maatwerk traject dat is afgestemd op jouw situatie.
- Informeel en professioneel.
Wat is coaching?
Coaching heb je in verschillende vormen. In dit geval hebben we het over één op één gesprekken tussen jou en de coach. Het is de taak van de coach om jou te ondersteunen bij het behalen van de door jouw gewenste situatie. Daarbij gebruikt de coach zijn kennis om jou tot nieuwe inzichten te brengen. Met een serie van tweewekelijkse gesprekken krijg je steeds meer inzicht in je eigen gedrag en denken, krijg je tips en handvatten en word je bekwamer in het bereiken van jouw gewenste situatie en doelen.
We horen nog wel eens dat coaching mensen doet denken aan therapie. Dit klopt niet helemaal. Bij therapie ligt de focus op het oplossen of leefbaar maken van psychische problemen en mentale blokkades waar mensen tegenaan lopen en wordt vaak gezocht naar de oorzaak van deze klachten. Dit zijn vaak langdurige trajecten.
Coaching trajecten zijn over het algemeen een stuk korter. Vaak heb je een ontwikkelingsvraag of een doel om naartoe te groeien. Samen met je coach kijk je naar je huidige situatie en hoe je vanuit daar naar jouw gewenste situatie of doel kunt komen. Je coach biedt je daarvoor handvatten aan. Het is aan jou om deze vast te pakken en toe te passen. Het doel van een coaching traject is dan ook toekomstgericht en draagt op een positieve manier bij aan jouw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling.
is coaching iets voor jou?
Tijdens een coaching traject kunnen uiteenlopende zaken behandeld worden, hierbij kun je denken aan uitputtingsklachten of vragen waar je tijdens je werk of dagelijks leven tegen aanloopt. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een gezonde balans tussen werk en privé?
Maar het is overigens niet zo dat je alleen maar baat hebt bij coaching als je een probleem hebt. Coaching is ook een geweldige manier om jezelf verder te ontwikkelen. Weet jij wat jouw wensen voor de toekomst zijn? En hoe je met jouw talenten en ambities dit toekomstdoel kunt bereiken? Een coach kan je hierbij helpen door je wensen scherp te stellen en je de handvatten te geven om hier snel en effectief mee te starten.
Met coaching kun je dus doelen in zowel je werk- als privéleven realiseren. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en denken en hoe je dit eventueel kunt veranderen. Coaching is een krachtig gereedschap om jouw persoonlijke ontwikkeling te verbeteren.
Je kunt coaching bijvoorbeeld inzetten om:
- Veerkrachtiger te worden door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
- Je doelen en ambities voor de toekomst scherp te krijgen.
- Focus te houden op je doelen en andere zaken die belangrijk zijn in jouw leven.
- Duidelijk te krijgen waar jouw talenten en valkuilen liggen en hoe je deze het beste kan toepassen.
- Je productiviteit en effectiviteit te verbeteren.
- Een betere balans tussen werk en privé te krijgen.
- Meer positiviteit en geluk te ervaren in je leven.
COACH THEMA's
- Hoe krijg ik meer ruimte in mijn hoofd?
- De werkdruk is gewoon te hoog, ik trek het niet meer.
- Ik wil beter leren delegeren. Hoe pak ik dit aan?
- Die kantoortuin stoort me enorm.
- Ik mis het plezier in mijn werk. Wat kan ik hieraan veranderen?
Als je al te veel aan je hoofd hebt, is een coachtraject dan wel verstandig? Het antwoord hierop zal per persoon verschillen. Het kan wel degelijk effect hebben om samen met een coach te werken aan een beter timemanagement. Zelfs met een paar coachgesprekken kun je al effectiever leren werken en ruimte in je hoofd scheppen.
In enkele vervolgsessies zetten we daarna systematisch en consequent kleine stappen, op jouw persoonlijkheid geënt. Je leert deze toe te passen op diverse situaties.
- Waar liggen de uitdagingen, waar heb je handvaten voor nodig?
- Wat zijn je taakeisen?
- In welke mate doe je waarin je goed bent en waar je voldoening uithaalt?
Laat stress geen burn-out worden. Ervaar jij een (te) hoge werkdruk? Komt er maar geen einde aan je to-do-lijst? Of komt er in je privé situatie te veel op je af? Een burn-out wordt voorafgegaan door een langdurige periode van ongezonde stress en te weinig ontspanning. Het is belangrijk om deze signalen te leren kennen om een burn-out te voorkomen. Ga met je coach aan de slag om je werk en privé leven beter organiseren. Leer prioriteiten te stellen en nee te zeggen. De coach helpt je inzicht en controle terug te krijgen.
- Een andere baan, heel graag. Hoe pak ik dit aan?
- Welke leiderschapsstijl past eigenlijk bij mij?
- Een eigen bedrijf starten is ook een optie. Maar ben ik ondernemend genoeg?
- Ik wil graag groeien in mijn functie en mijn rol. Hoe profileer ik mij beter?
- Ik heb vaak problemen met mijn leidinggevende. Wat kan ik eraan doen?
Ben je toe aan een nieuwe stap of wil je meer grip op je huidige werksituatie? Of zit je al een tijd niet lekker in je vel op je werk, zonder dat je precies weet wat er speelt? Het formuleren van jouw precieze coachvraag is een van de eerste onderdelen van het coachtraject. Van daaruit gaat de coach samen met jou op zoek naar de oplossing.
Een rouwproces verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Een coach herkent waar jij staat in je rouwproces en wat je nodig hebt om verder te komen.
Rouw heeft niet altijd te maken met de dood van een persoon. Er kan ook sprake zijn van ziekte of een lichamelijke beperking waardoor je afscheid moet nemen van wat je vroeger ‘gewoon’ kon. Daarnaast kan rouw spelen bij verlies van je werk, zoals bij ontslag of pensioen. Maar ook als je bepaalde verlangens moet opgeven, bijvoorbeeld je kinderwens of de wens om een partner te vinden. In al die situaties kan een coach je ondersteunen.
- Hoe word ik assertiever?
- Ik ben succesvol, maar ervaar dat niet zo. Er knaagt altijd iets.
- Wat kan me helpen meer focus te houden?
- Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
- Hoe voer ik slecht-nieuwsgesprekken?
Persoonlijke effectiviteit is een containerbegrip, dat raakt aan rust, ontspanning en focus. Je kunt je persoonlijke effectiviteit door middel van coaching goed vergroten. Het met een coach werken aan je zelfvertrouwen blijkt in de praktijk erg effectief; het verruimt je mogelijkheden om regie over je leven en werk te nemen. Zelfacceptatie, verantwoordelijkheid nemen en assertiviteit zijn noodzakelijke en zinvolle ingrediënten van dit proces.
Voorkomen is beter dan genezen!
Je leert kritisch naar jezelf te kijken, belemmeringen te herkennen en je gedrag aan te passen. Vaak is het ook belangrijk om eigen verwachtingen en de verwachtingen van de organisatie in een nieuw perspectief te leren zien. Preventieve coaching wordt vaak specifiek ingezet voor het voorkomen van ziekteverzuim.
Daarnaast kennen we vitaliteitscoaching. Centraal staat rust, ontspanning en vermindering van stress. Het bevorderen van je fysieke en mentale vrijheid in je dagelijks leven om zo ten volste je potentieel te kunnen benutten.
- Ik neem de stress van het werk mee naar huis. Dat wil ik niet. Wat te doen?
- Geeft een dag minder werken mij meer rust?
- Waarom ben ik zo kortaf tegen mijn kinderen?
- Mijn werk gaat altijd voor, ik ben te weinig thuis. Kan ik dat veranderen?
De 24/7 economie en invloed van social media leiden bij steeds meer mensen tot een disbalans, stress en zelfs burn-out. Niet alleen oudere werknemers, juist ook veel jongeren en ouders van jonge kinderen hebben moeite om een goede balans te vinden tussen hun werk en privé-situatie. Een coach leert je hierin prioriteiten te stellen.
Eerst breng je goed in kaart hoe je je tijd besteedt: werken, huishouden en familie, social mediagebruik, ontspanning (Netflixen, sporten, luieren, creatieve activiteiten), sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk, vakanties, etc. We leggen de werkelijke situatie naast de gewenste situatie en gaan samen op zoek naar manieren om tot betere keuzes te komen. Wat hierbij helpt is een onderscheid maken tussen problemen die oplosbaar zijn en beperkingen, waar je mee hebt te dealen, omdat ze nu een ‘fact of life’ zijn: werken, boodschappen doen, eten, tandenpoetsen, etc. Je komt zo tot nieuwe inzichten en wordt je bewuster van je normen en waarden. De vervolgstap is dat je bewuste(r) keuzes gaat maken. Een boeiend, maar best lastig proces.
- Ik lijk mensen niet te kunnen overtuigen
- Hoe leer ik feedback te geven? En te ontvangen
- Waarom trek ik me het gedrag van anderen zo aan?
Effectief communiceren, hoe doe je dat? Het gaat hier niet over communicatie met grote groepen of publiekscampagnes, maar om het contact met medewerkers en collega’s, klanten of je leidinggevende. In dit soort situaties spelen meerdere zaken een rol: je non-verbale communicatie, de boodschap zelf en de woorden die je gebruikt. Uiteraard gaat het erom dat je boodschap bij de ontvanger zo helder en duidelijk mogelijk overkomt.
Met behulp van oefeningen in de praktijk en korte theoretische onderbouwing kun je jezelf trainen in een rustige en heldere manier van communiceren. Dit leidt tot beter onderling begrip, een fijnere werksfeer en een betere verstandhouding met klanten en collega’s. En je kunt dit ook privé toepassen.
- Ik ben beter verklaard, maar voel me nog steeds ontzettend moe.
- Hoe krijg ik weer energie?
- Waarom betrekken de collega’s me niet meer bij hun werk?
- Ik mag weer aan het werk, maar wil beslist minder uren maken.
- Ik heb het op mijn werk helemaal gehad.
Als je er een tijd uit bent geweest, komt er bij terugkeer op het werk veel op je af. Je collega’s zijn inmiddels gewend aan je afwezigheid, ze zijn hartelijk maar gaan toch vooral ook hun eigen gang. Je voelt je in het begin onwennig, misschien zelfs overbodig. Meestal werk je maar een paar uur per dag, toch kom je geregeld uitgeput thuis. De opbouw naar volledig re-integreren kost tijd en vereist goede afspraken tussen alle betrokkenen: hoeveel uur ga je weer werken, houd je je oude taken of krijg je juist een nieuwe rol, hoe wordt je hierin begeleid, etc.
De Arbo-arts vervult hier een belangrijke rol in, maar ook een coach kan je helpen in het wennen aan de nieuwe situatie en het (terug)vinden van jouw eigen plek in de werkorganisatie. Een paar gesprekken zijn vaak al genoeg.
- Hoe creëer ik meer draagvlak voor mijn ideeën?
- Hoe motiveer ik mijn teamleden?
- Hoe pak ik de reorganisatie aan?
- Hoe creëer ik een prettiger werkklimaat?
- Hoe presenteer ik overtuigend mijn resultaten?
- Hoe kan ik beter omgaan met stressvolle situaties?
- Hoe wil ik mezelf ontwikkelen in de nieuwe organisatie?
Met behulp van coaching kun je makkelijker afstand nemen van de dagelijkse hectiek. De coach is een kritische sparringpartner die inhoudelijke vraagstukken behandelt, maar ook een persoonlijke spiegel voorhoudt.
Samen werk je aan een voor jou effectievere manier van leidinggeven.
We beginnen bij StartKracht altijd met een kennismakingsgesprek. Hierin kun je jouw verhaal kwijt, je situatie toelichten, wat je van het traject verwacht en wat je zou willen veranderen. Wij vinden het belangrijk dat je een klik ervaart met de coach. Jullie gaan immers een intensief traject aan van meerdere gesprekken. Voel je geen klik? Geen zorgen we hebben meerdere coaches, dus we kunnen je altijd met iemand anders matchen als je dat fijn vindt.
Naar aanleiding van dit gesprek maken we afspraken over de inhoud en hoe we het traject gaan vormgeven. Het is vaak moeilijk te voorspellen hoeveel sessies er precies nodig zijn, dit is afhankelijk van het onderwerp en de stappen die we maken in het traject zelf.
Alles wat we bespreken tijdens deze gesprekken is vertrouwelijk. Je mag erop vertrouwen dat we nóóit zonder jouw toestemming de inhoud van deze gesprekken terugkoppelen aan je werkgever. Aan het einde van het traject evalueren we hoe jij het traject hebt ervaren en stellen we vast in hoeverre jij je gewenste resultaat hebt bereikt.
Een coach gesprek duurt gemiddeld 1 a 1,5 uur en vindt eens per twee weken plaats. Er is tijdens dit gesprek ruimte voor recente ontwikkelingen die je hebt meegemaakt, mede door wat je tijdens de voorgaande gesprekken aan nieuwe inzichten hebt gekregen en hebt geleerd.
Er zijn verschillende vormen van coaching mogelijk. Het is het fijnste als we elkaar live kunnen ontmoeten op onze huiselijke locatie in Rijen. Is dit niet mogelijk, dan kunnen we ook kijken naar een combinatie van face-to-face gesprekken en videobellen.
Bij StartKracht hebben we ruime ervaring met coaching, van persoonlijke ontwikkelingstrajecten tot loopbaan coaching en dit voor een zeer diverse doelgroep. Denk hierbij aan zorgmedewerkers, HR professionals, managers en coördinatoren. Tijdens onze trajecten maken we gebruik van verschillende coaching technieken, inspirerende oefeningen en vakkennis om jou de beste begeleiding te bieden.
Het is wetenschappelijk bewezen dat
- coaching het leven op verschillende vlakken (prive en werkgerelateerde) positief beïnvloed.
- coaching bijdraagt aan vermindering van stress gerelateerde klachten.
- mensen die een coaching traject hebben gevolgd positiever in het leven staan en meer tevreden zijn over hun werk en privéleven.
- coaching helpt bij het verkrijgen en verbeteren van vaardigheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan effectief communiceren, gestelde doelen bereiken en focus houden.
interesse? hoe nu verder...
Aanmeldingen worden gedaan door de afdeling verzuim van Actief Zorg. Via je leidinggevende kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van coaching en deze kan dit via de afdeling verzuim inzetten. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden hiervoor.
Wanneer je wordt aangemeld, dan nemen wij daarna contact met je op voor het maken van een eerste afspraak met je coach. Samen met je coach bespreek je je coach-vraag en daarna gaan jullie samen aan de slag.
Wij hechten veel waarde aan de privacy van de mensen die wij begeleiden. We zullen dan ook nooit zonder toestemming privacy gevoelige informatie delen. Actief Zorg wordt enkel op hoofdlijnen geïnformeerd over de voortgang van het coachtraject en dus niet over de inhoud.
StartKracht BV heeft een privacy reglement wat je kunt downloaden onder aan deze webpagina.
Actief Zorg neemt de financiële kosten van het coachtraject voor haar rekening. Het kost jou dus voornamelijk commitment, inzet en tijd. We proberen zoveel als mogelijk rekening te houden met reisafstanden. Helaas zal dit niet altijd lukken. Een alternatief kan zijn om de coaching (deels) via videobellen te doen, maar dit heeft niet onze voorkeur. Samen bespreken we wat voor jou de best passende situatie is.
Ondanks dat het geen kosten voor jou meebrengt, vragen we je wel om commitment. Wanneer een afspraak gepland staat kun je deze niet zomaar afzeggen. Wanneer je binnen 1 werkdag voorafgaande aan de afspraak je afspraak annuleert of niet op de afspraak verschijnt zijn wij genoodzaakt dit te melden bij Actief Zorg. Zij zullen hierover afspraken met je maken. Ook wanneer je regelmatig je afspraken verzet of afmeld hebben we afgesproken dat we dit aan Actief Zorg doorgeven.