Logo Actief zorg

in je kracht

Maatwerk coachingstrajecten voor medewerkers van Actiefzorg op persoonlijk of professioneel vlak.

Geluk Dichtbij betekent voor Actief Zorg écht luisteren naar waar iemand behoefte aan heeft en daar naar handelen. Actief Zorg wil haar medewerkers dan ook graag, waar nodig, de juiste ondersteuning bieden. De kernwaarden van Actief Zorg; autonomie (zelf kiezen), competentie (zelf doen) en verbondenheid, sluiten dan ook goed aan bij de coaching die door StartKracht gegeven wordt.

Op deze pagina informeren we je over wat coaching is, voor wie coaching is, hoe een coachingstraject en een coachingsgesprek verloopt en wat de effectiviteit van coaching is.
Daarnaast tref je informatie aan over ons als organisatie en maak je kennis met een aantal van onze coaches.

StartKracht - coaching

Video afspelen
Coachgesprek

Wat is coaching?

is coaching iets voor jou?

Onderdelen van een traject
Handen schudden

COACH THEMA's

 • Hoe krijg ik meer ruimte in mijn hoofd?
 • De werkdruk is gewoon te hoog, ik trek het niet meer.
 • Ik wil beter leren delegeren. Hoe pak ik dit aan?
 • Die kantoortuin stoort me enorm.
 • Ik mis het plezier in mijn werk. Wat kan ik hieraan veranderen?

Als je al te veel aan je hoofd hebt, is een coachtraject dan wel verstandig? Het antwoord hierop zal per persoon verschillen. Het kan wel degelijk effect hebben om samen met een coach te werken aan een beter timemanagement. Zelfs met een paar coachgesprekken kun je al effectiever leren werken en ruimte in je hoofd scheppen.

In enkele vervolgsessies zetten we daarna systematisch en consequent kleine stappen, op jouw persoonlijkheid geënt. Je leert deze toe te passen op diverse situaties.

 • Waar liggen de uitdagingen, waar heb je handvaten voor nodig?
 • Wat zijn  je taakeisen?
 • In welke mate doe je waarin je goed bent en waar je voldoening uithaalt?

Laat stress geen burn-out worden. Ervaar jij een (te) hoge werkdruk? Komt er maar geen einde aan je to-do-lijst? Of komt er in je privé situatie te veel op je af?  Een burn-out wordt voorafgegaan door een langdurige periode van ongezonde stress en te weinig ontspanning. Het is belangrijk om deze signalen te leren kennen om een burn-out te voorkomen. Ga met je coach aan de slag om je werk en privé leven beter organiseren. Leer prioriteiten te stellen en nee te zeggen. De coach helpt je inzicht en controle terug te krijgen.

 • Een andere baan, heel graag. Hoe pak ik dit aan?
 • Welke leiderschapsstijl past eigenlijk bij mij?
 • Een eigen bedrijf starten is ook een optie. Maar ben ik ondernemend genoeg?
 • Ik wil graag groeien in mijn functie en mijn rol. Hoe profileer ik mij beter?
 • Ik heb vaak problemen met mijn leidinggevende. Wat kan ik eraan doen?

Ben je toe aan een nieuwe stap of wil je meer grip op je huidige werksituatie? Of zit je al een tijd niet lekker in je vel op je werk, zonder dat je precies weet wat er speelt? Het formuleren van jouw precieze coachvraag is een van de eerste onderdelen van het coachtraject. Van daaruit gaat de coach samen met jou op zoek naar de oplossing.

Een rouwproces verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Een coach herkent waar jij staat in je rouwproces en wat je nodig hebt om verder te komen.

Rouw heeft niet altijd te maken met de dood van een persoon. Er kan ook sprake zijn van ziekte of een lichamelijke beperking waardoor je afscheid moet nemen van wat je vroeger ‘gewoon’ kon. Daarnaast kan rouw spelen bij verlies van je werk, zoals bij ontslag of pensioen. Maar ook als je bepaalde verlangens moet opgeven, bijvoorbeeld je kinderwens of de wens om een partner te vinden. In al die situaties kan een coach je ondersteunen.

 • Hoe word ik assertiever?
 • Ik ben succesvol, maar ervaar dat niet zo. Er knaagt altijd iets.
 • Wat kan me helpen meer focus te houden?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe voer ik slecht-nieuwsgesprekken?

Persoonlijke effectiviteit is een containerbegrip, dat raakt aan rust, ontspanning en focus. Je kunt je persoonlijke effectiviteit door middel van coaching goed vergroten. Het met een coach werken aan je zelfvertrouwen blijkt in de praktijk erg effectief; het verruimt je mogelijkheden om regie over je leven en werk te nemen. Zelfacceptatie, verantwoordelijkheid nemen en assertiviteit zijn noodzakelijke en zinvolle ingrediënten van dit proces.

Voorkomen is beter dan genezen!

Je leert kritisch naar jezelf te kijken, belemmeringen te herkennen en je gedrag aan te passen. Vaak is het ook belangrijk om eigen verwachtingen en de verwachtingen van de organisatie in een nieuw perspectief te leren zien. Preventieve coaching wordt vaak specifiek ingezet voor het voorkomen van ziekteverzuim.

Daarnaast kennen we vitaliteitscoaching. Centraal staat rust, ontspanning en vermindering van stress. Het bevorderen van je fysieke en mentale vrijheid in je dagelijks leven om zo ten volste je potentieel te kunnen benutten. 

 • Ik neem de stress van het werk mee naar huis. Dat wil ik niet. Wat te doen?
 • Geeft een dag minder werken mij meer rust?
 • Waarom ben ik zo kortaf tegen mijn kinderen?
 • Mijn werk gaat altijd voor, ik ben te weinig thuis. Kan ik dat veranderen?

De 24/7 economie en invloed van social media leiden bij steeds meer mensen tot een disbalans, stress en zelfs burn-out. Niet alleen oudere werknemers, juist ook veel jongeren en ouders van jonge kinderen hebben moeite om een goede balans te vinden tussen hun werk en privé-situatie. Een coach leert je hierin prioriteiten te stellen.

Eerst breng je goed in kaart hoe je je tijd besteedt: werken, huishouden en familie, social mediagebruik, ontspanning (Netflixen, sporten, luieren, creatieve activiteiten), sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk, vakanties, etc. We leggen de werkelijke situatie naast de gewenste situatie en gaan samen op zoek naar manieren om tot betere keuzes te komen. Wat hierbij helpt is een onderscheid maken tussen problemen die oplosbaar zijn en beperkingen, waar je mee hebt te dealen, omdat ze nu een ‘fact of life’ zijn: werken, boodschappen doen, eten, tandenpoetsen, etc. Je komt zo tot nieuwe inzichten en wordt je bewuster van je normen en waarden. De vervolgstap is dat je bewuste(r) keuzes gaat maken. Een boeiend, maar best lastig proces.

 • Ik lijk mensen niet te kunnen overtuigen
 • Hoe leer ik feedback te geven? En te ontvangen
 • Waarom trek ik me het gedrag van anderen zo aan?

Effectief communiceren, hoe doe je dat? Het gaat hier niet over communicatie met grote groepen of publiekscampagnes, maar om het contact met medewerkers en collega’s, klanten of je leidinggevende. In dit soort situaties spelen meerdere zaken een rol: je non-verbale communicatie, de boodschap zelf en de woorden die je gebruikt. Uiteraard gaat het erom dat je boodschap bij de ontvanger zo helder en duidelijk mogelijk overkomt.

Met behulp van oefeningen in de praktijk en korte theoretische onderbouwing kun je jezelf trainen in een rustige en heldere manier van communiceren. Dit leidt tot beter onderling begrip, een fijnere werksfeer en een betere verstandhouding met klanten en collega’s. En je kunt dit ook privé toepassen.

 • Ik ben beter verklaard, maar voel me nog steeds ontzettend moe.
 • Hoe krijg ik weer energie?
 • Waarom betrekken de collega’s me niet meer bij hun werk?
 • Ik mag weer aan het werk, maar wil beslist minder uren maken.
 • Ik heb het op mijn werk helemaal gehad.

Als je er een tijd uit bent geweest, komt er bij terugkeer op het werk veel op je af. Je collega’s zijn inmiddels gewend aan je afwezigheid, ze zijn hartelijk maar gaan toch vooral ook hun eigen gang. Je voelt je in het begin onwennig, misschien zelfs overbodig. Meestal werk je maar een paar uur per dag, toch kom je geregeld uitgeput thuis. De opbouw naar volledig re-integreren kost tijd en vereist goede afspraken tussen alle betrokkenen: hoeveel uur ga je weer werken, houd je je oude taken of krijg je juist een nieuwe rol, hoe wordt je hierin begeleid, etc.
De Arbo-arts vervult hier een belangrijke rol in, maar ook een coach kan je helpen in het wennen aan de nieuwe situatie en het (terug)vinden van jouw eigen plek in de werkorganisatie. Een paar gesprekken zijn vaak al genoeg.

 • Hoe creëer ik meer draagvlak voor mijn ideeën?
 • Hoe motiveer ik mijn teamleden?
 • Hoe pak ik de reorganisatie aan?
 • Hoe creëer ik een prettiger werkklimaat?
 • Hoe presenteer ik overtuigend mijn resultaten?
 • Hoe kan ik beter omgaan met stressvolle situaties?
 • Hoe wil ik mezelf ontwikkelen in de nieuwe organisatie?

Met behulp van coaching kun je makkelijker afstand nemen van de dagelijkse hectiek. De coach is een kritische sparringpartner die inhoudelijke vraagstukken behandelt, maar ook een persoonlijke spiegel voorhoudt.

Samen werk je aan een voor jou effectievere manier van leidinggeven.

Handen
Instroom nieuwe medewerkers

interesse? hoe nu verder...

Ben de verandering die je zou willen zien in deze wereld.